Публикувана на

Herpes simplex вирусни инфекции и хомеопатия

Herpes simplex вирусни инфекции и хомеопатия

Счита се, че повече от 80% от хората са заразени с херпесния вирус. Herpes simplex вирусните инфекции се причиняват от два типа Herpes simplex virus (HSV) – HSV 1 и HSV 2.

1-ви тип причинява herpes labialis, а 2-ри тип – herpes genitalis.

Заразяването с вирус тип 1 става най-често в ранна детска възраст, а от тип 2 след пубертета. Директният контакт е най-лесният начин, но понякога това става и по индиректен път – чрез ръце или предмети, върху които вирусът може да преживее за ограничено време.

ПЪРВИЧНА ХЕРПЕСНА ИНФЕКЦИЯ

Първичните прояви могат да се проявят по следните форми:

 • Gingivostomatitis herpetica – засягат се деца от 1 до 5 г. По устната лигавица се развива дифузно зачервяване, множество ерозии 3-4 мм с налепи, силна болка при преглъщане, обилна саливация, foetor ex ore, възможно е да се увеличат регионалните лимфни възли и детето да повиши температура.
 • При Vulvovaginitis herpetica се засягат деца, момичета, жени. Състоянието протича с еритем, групирани везикули, ерозии, увеличени ингвинални лимфни възли.
 • Особено внимание изискват Keratoconjunctivitis herpetica, със сериозно засягане на очите, Meningoencephalitis herpetica и херпеса на новороденото-Herpes sepsis neonatorum.

РЕЦИДИВИРАЩ ХЕРПЕС

Веднъж попаднал в организма ни вирусът остава да съществува през целия ни живот в определени нервни клетки, като обикновено е в състояние на покой, без да се размножава и причинява обриви. При определени провокиращи фактори вирусът се активира и е налице рецидивиращ Herpes simplex recidivans.

Най-честите провокиращите фактори са:

 • Фебрилни състояния
 • Простуда
 • Стомашно – чревни нарушения
 • Менструален цикъл
 • Психично напрежение, стрес
 • Механични травми
 • УВ радиация, прекомерно излагане на слънце и др.

КЛИНИЧНА КАРТИНА

Най-често по лицето – устни, нос, устна лигавица, полови органи и др. се появява обрив – групирани везикули разположени вьрху еритемо-едемна основа. След два –три дни обривът претърпява еволюция – появяват се жълти крусти, които преминават без цикатрикси за около седмица до десет дни

Възможни усложнения са инфектиране, импетигинизация, лимфаденит и др.Herpes simplex вирусни инфекции и хомеопатия

С особено внимание трябва да се проследяват от лекар херпесни инфекции при бременни жени, около термин, родилки и кърмещи жени.

ВЪЗМОЖНОСТИ НА ХОМЕОПАТИЯТА

Хомеопатията намира приложение в острия стадий на херпесната инфекция и като вторична профилактика.

В остър стадий хомеопатичното лечение води до по-бърза еволюция на инфекцията и по-бълзо отзвучаване на симптомите и тяхната интензивност.

Rhus toxicodendron 9СН – 4-5 х по 5 гранули, се използва при лечение на херпес с малки, прозрачни везикули, често гроздовидно групирани и разположени върху зачервена, пареща и сърбяща кожа или лигавица. Обикновено сърбежът се облекчава от топъл душ или от топли апликации.

 • Mezereum 9СН в същата дозировка се използва за лечение на херпес с инфектирано, гноевидно или кръвенисто съдържимо.
 • При Cantharis 9СН е налице тенденция за сливане и образуване на по-големи були.

С цел профилактика и разреждане на рецидивите често се предписва Vaccinotoxinum 15СН, по 10 гранули седмично, за три месеца.

Тъй като прилагането на хомеопатията изисква индивидуален подход при всеки пациент лекарят хомеопат може да подбере и подходящото лекарство на «терена»- Natrum muriaticum 30СНSepia 30СН

Sulfur 30CH и др.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

С помощта на хомеопатичното лечение намаляват рецидивите при пациенти с рецидивиращ herpes simplex и сеподобрява значително качеството на живот.

При бременни и кърмещи жени хомеопатията е средство на избор за лечение и профилактика при херпесни инфекции.

Успешното лечение и профилактика са резултат от компетентен индивидуален избор на хомеопатични медикаменти, който прави лекарят хомеопат.

Д-р Зорка Угринова

Препоръчано от: Европейска школа по клинична хомеопатия

2 thoughts on “Herpes simplex вирусни инфекции и хомеопатия

 1. Много полезна информация! Имах проблем от този тип и е адски неприятен

  1. статията е изключително полезна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *