Продуктът беше добавен успешно в кошницата!

Нещата, които не трябва да пренебрегваме при грижата за нашата усмивка
Feb 19

Нещата, които не трябва да пренебрегваме при грижата за нашата усмивка

19и Февруари, 2020

Всеки е чувал фразата, че най-красивият грим е усмивката на една жена и ние няма как да не се съгласим с това твърдение, но зад тази усмивка стоят не малко грижи, които трябва да се полагат. Тук ще намерите съвети за поддържането на цялостната устна хигиена.

golden hour photography of woman in red and white checkered dress shirt

Може би детските ни страхoве от посещенията при зъболекаря ни карат да не мислим толкова за нуждите на зъбите ни и игнорираме тяхното съществуване, както това на зловещата машинка от зъболекарския кабинет. За съжаление измиването сутрин и вечер с четка и паста за зъби много често не е достатъчно за постигане на оптимална грижа.

Какво препоръчват стоматолозите?

Стоматолозите препоръчват измиването на зъбите да е най-малко два пъти на ден или всеки път след хранене, като почистването да бъде около 2 минути. В допълнение на това вижте и следните препоръки при избор на четка за зъби, начин на почистване, грижа за венците и полезни храни.

Четка за зъби

Когато купуваме четка за зъби имаме избор от четки с различна твърдост. Меките четки са предназначени за деца и възрастни с чувствителни венци. Средно твърдите четки са за хора с добро здраве на устаната кухина. Твърдите четки се препоръчват за хора със склонност към натрупване на зъбен камък и плака. За избора на правилна четка спрямо индивидуалните нужди е хубаво да се направи консултация с лекар, като на всеки 3 месеца трябва да се подменя с нова. При избора на подходяща паста за зъби също се препоръчва съветване със зъболекар, тъй като зъбите и венците на всеки човек имат своите особености и специфични нужди и не винаги това, което ни харесва на пръв поглед е най-правилният избор.

Начин за почистване

Измиването на зъби се извършва от венеца към зъба с кръгообразни движения, като позицията на четката трябва да бъде приблизително под ъгъл от 45 градуса. С леки движения се почиства и повърхността на езика, като за целта може да се използва специална четка. За съжаление, четката за зъби няма достъп до всяко място, където се събират хранителни остатъци, а когато не успяваме да почистваме тези места, храната започва да се разгражда и да отделя бактерии, които увреждат зъбния емайл и започва развитието на кариеси. Решението на този проблем е конецът за зъби, който трябва да стане задължителна част от почистването на зъбите сутрин и най-вече вечер преди лягане.

Грижа за венците

Венците не трябва да се пренебрегват, особено, когато те са чувствителни и склонни към кървене. Възпаленията на венците могат да бъдат придружени от следните симптоми – болка, кървене, лош дъх. Понякога се игнорират признаците или се бърка източникът им, но това може да доведе единствено до неприятни последици и дълго лечение. Постоянната влага в устната кухина предразполага към развитие на множество микроорганизми, които да влияят неблагоприятно на венците, затова в допълнение към внимателното им наблюдение, се препоръчва и употреба на вода за уста. Нейните антисептични свойства премахват голям процент от тези бактерии, стягат венците и подобряват дъха.

Храна и витамини

Храната не трябва да се възприема като враг на зъбите, който ги разрушава. Храната също може да допринесе, с хранителните си вещества и минерали, за заздравяване на зъбите. Препоръчват се храни съдържащи фосфор, калций, витамин С, витамин D, антиоксиданти и пробиотици. Разбира се, може към приема на храна да включите и комплекс от витамини, но те не трябва да заместват разнообразното хранене.

0 коментара

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар
Име *
Email *

Коментари

chat icon

Чат