Публикувана на

Ще имаме зъбче!

Формирането на зъбите започва още в утробата на мама

Формирането на зъбите започва още в утробата на мама

Замисляли ли сте се някога колко различни функции изпълняват зъбите? Те сдъвкват и разбиват храната

на малки парченца, така че тя лесно да премине в храносмилателната система, а тялото да си набави нужните му хранителни вещества. Помагат да произнасяме отчетливо думите. Важни са за формата и разбира се, за визията на лицето.

Факт е, че за да са здрави зъбите ни, трябва да спазваме добра устна хигиена, да се храним балансирано, редовно да посещаваме зъболекарския кабинет и да избягваме вредни навици като тютюнопушенето, смученето на пръст или биберон. Но има още една, изключително важна предпоставка. От решаващо значение за здравината им е периодът на тяхното формиране, а това става още в утробата на майката.

           Изграждането на млечните зъби започва около шестата седмица на бременността . Тогава в плода се формира зъбният зародиш на временните зъби. Около третия и четвъртия месец на Формирането на зъбите започва още в утробата на мамаембрионалното развитие се изграждат дентинът (калцирана съединителна тъкан, която се намира под емайла) и емайлът (външната обвивка на зъба, която е и най-твърдата и силно минерализирана тъкан в човешкото тяло). До края на бременността се залагат и зъбните зародиши на повечето постоянни зъби, а през първата година след раждането – на останалите. Тези процеси са изключително сложни и изискват сериозни грижи от страна на бъдещата майка.

От решаващо значение е организмът да бъде снабден с достатъчно количество витамини и минерали, необходими за формирането на бебешките зъби. Калцият е основният елемент на зъба. Ако той не бъде доставян отвън, тялото ще си го набавя от костите на майката, за да отговори на нуждите на развиващото се бебе. Фосфорът допринася за твърдостта на зъбите, a  Витамин D помага на тялото да усвои и задържи калция и фосфора.

           Бременността често води до минерален дефицит в организма . Храните са основният източник, от който бременните жени могат да си набавят необходимите витамини и минерали. Но в днешно време по-голямата част от храните за масова консумация не са от най-здравословните (заради начина на преработка, многобройните „Е”-та, вредните химически субстанции, пестицидите и нитратите в плодовете и зеленчуците и много др. фактори). Освен това много от бъдещите майки имат понижена способност да усвоят нужните им вещества. А в ситуация на голям стрес, каквато всъщност представлява бременността за тялото, организмът има повишена потребност от тях. И когато тази нужда не бъде задоволена, той започва да ги „дърпа” от складираните запаси на майката, за да ги предостави на растящото в утробата бебе.

Тези дефицити могат да бъдат много добре компенсирани с помощта на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които са естествени регулатори на минералния баланс в тялото. Тяхната роля е да разпределят нужните вещества на най-точните места в организма. Заради ниската си концентрация те успяват да достигнат до всяка една клетка и да възстановят нейния баланс.

              Калцият, например, който е така необходим за изграждането на зъбите, има нужда от дълъг прием, за да достигне нужната концентрация в тялото. Ето защо още от самото начало до края на бременността е добре да се приемат по 3 таблетки дневно ШС №1 калциев флуорид и ШС №2 калциев фосфат. Сол №1 и сол №2 участват в изграждането на емайла и дентина, а сол №2 се грижи и за здравината на зъбите.

                Пробиването на млечните зъби е кошмар за почти всяко семейство. Всяко първо нещо, свързано с детето, е посрещано с голяма радост от мама и татко. Първа усмивка, първа дума, първа крачка. И разбира се, първото зъбче. Обикновено то пораства между четвъртия и седмия месец след раждането на мъничето, когато пробиват централните резци на долната челюст. Те са последвани от растежа на горните централни резци, страничните резци, първите кътници, кучешките зъби и вторите кътници. Около третата си годинка децата могат да се похвалят с пълния комплект от 20 млечни зъба. Най-често от около шестата до тринадесетата година те се подменят с постоянни, а около 21-годишна възраст в устата на младия човек присъстват всички 32 зъба.

Формирането на зъбите започва още в утробата на мама              Пробиването на млечните зъбки обаче не рядко се превръща в истински кошмар за цялото семейство. Късметлии са родителите, при чиито бебета този физиологичен процес минава безпроблемно. Повечето мъничета успяват да се „възползват” от пълния пакет съпровождащи ги неразположения. Сред тях са увеличено слюноотделяне, подути и болезнени венци, болка в ушите, обрив около устата, стомашно-чревни нарушения, нарушен сън, раздразнително и неспокойно бебе (а оттук и изнервени и недоспали родители). Освен това растежът на млечните зъби води до спадане на общия имунитет. Ето защо често детето има хрема, кашлица и е по-податливо на простудни заболявания.

                    Процесът на пробив на зъбите може да бъде облекчен с природни средства. Периодът на пробив на зъбките може да премине много по-леко и безболезнено с помощта на хомеопатичното лекарство Дентокинд и гела за никнещи зъбки Дентокинд гел. Таблетките Дентокинд повлияват цялостно всички симптоми – болка, оток, температура, раздразнителност и безпокойство, болки в ушите, диария, засилено слюноотделяне. Те не позволяват на възпалението, съпътстващо никненето на млечните зъби, да се задълбочи. Могат да бъдат използвани не само в остро състояние при растеж на млечните зъбки, но и като профилактично средство още преди началото на тяхното никнене. Дентокинд гел съдържа екстракт от листа на слез и пантенол (провитамин В5). Има локално успокояващо действие, хидратира и възстановява лигавицата в областта на никнещото зъбче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *