Публикувана на

Цвеклото с титла „Лечител“

ЦВЕКЛО

Цвеклото с титла „Лечител“

            Цвеклото получи титлата “лечител”, поради факта, че е източник на бетанин и бетаин. Те премахват токсините , понижават холестерола, подсилват кръвоносните съдове, предпазват от рак, подобряват метаболизма и повишават имунитета.

То има всичко: влакна, органични киселини, захар, витамини, желязо, кобалт, калций, фосфор, магнезий, бетаин. Това е едно от първите места по съдържанието на йод и е богато на пектин. Витамин R дава специална стойност на цвекло, наричан още витаминът на младостта: увеличава еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява склерозата.

Сок от цвекло се счита за отлично лекарство от градината в наши дни. Пие се при авитаминоза, анемия, сърдечно-съдови заболявания и стомашни разстройства.

Според рецептите на нашите баби.

Ако имате силна кашлица или болки в гърлото, измийте цвеклото, сварете го докато омекне, обелете, намачкайте и изцедете сместа през тензух. Полученият сок се разделя на три равни части за гаргара 3 пъти на ден преди хранене.

Ако имате запек, яжте на празен стомах 50-100 грама сварено цвекло, подправено с растително масло.

Ако имате зъбобол, прикрепете парче прясно цвекло към венеца на болния зъб.

Ако се порежете, накиснете памучен тампон в сок от цвекло и нанесете върху раната – за да спрете бързо кръвта.

Дори Хипократ е признал това растение за лекарство и го е препоръчвал за лечение на различни заболявания.

9 thoughts on “Цвеклото с титла „Лечител“

  1. Прекрасен зеленчук, за съжаление е често пренебрегван на българската трапеза! Комбинация със зеле става страхотна салата!

  2. Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, премахва от тялото токсините и тежките метали.За разлика от другите зеленчуци, цвеклото и в сварен вид донякъде запазва своите полезни свойства, благодарение на устойчивостта на съдържащите се в него оцветяващи вещества – флавоноидите. Точно те имат противоракови свойства. Затова, ако човек не иска да яде или да пие сок от сурово цвекло, може да го консумирате и сварено.Аз го приемам всеки ден като сок.Бъдете здрави!

  3. Цвеклото с титла „Лечител“

  4. Полезна статия! Благодаря

  5. Полезна статия! Благодаря

  6. Много харесвам червено цвекло на салата и ястия , вкусно и полезно !

  7. Много полезно и вкусно е червеното цвекло.Благодаря за полезната статия!

  8. Много полезна статия – само не разбрах кога и по колко е добре да се пие фреш от цвекло

  9. Отлично лекарство от градината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *