Публикувана на

Три хомеопатични лекарства за зимата

Три хомеопатични лекарства за зимата

Тихо се сипе първият сняг… Красиво е навън!

Зимната приказка си има и друга страна – измръзвания, чести подхлъзвания, лесни изкълчвания, студова алергия…. На помощ идва хомеопатията.

При симптоми, провокирани от излагане на студ, измръзване често се предписва Aconitum napellus 9CH.

Внезапно повишаване на температурата до 39˚С, която трудно се повлиява от антипиретици. Въпреки повишената температура кожата остава суха, липсва изпотяване.

Хрема, кашлица, гърлобол, след ски уикенд в планината – подходящото лекарство е Aconitum napellus 9CH, по 5 гранули през два часа. Лекарството е подходящо и за лечение на тонзилит, ларингит, бронхит, провокирани от излагането на студ- Aconitum napellus 9CH, по 5 гранули 4-5 пъти дневно.

Три хомеопатични лекарства за зимата

Agaricus muscarius 9СН е подходящо хомеопатично лекарство при прояви на студова алергия- измръзване с усещане за болка, студ и „ледени иглички“. Кожата на ръцете посинява, пръстите се подуват и сърбят. Тези симптоми се влошават често и при преминаване от студено към топло. Възможно е по кожата да се появят ситни папулозни обриви, които при разчесване да формират малки ранички. Ръцете на засегнатите от студова алергия са много сухи, лющят се, порите са разширени и обградени от мъртва кожа. Agaricus muscarius 9CH се предписва три пъти по 5 гранули за дълъг период от време. Необходими са и подходящи локални      грижи за кожата, омазняващи кремове и повече витамини от група А, Е, С.

Arnica montana 9СН е основно лекарство в хомеопатията при различни видове травми. То трябва да присъства непременно в зимната домашна хомеопатична аптечка.

То е подходящо при всякакви наранявания, има бърз ефект и е добро средство за първа помощ. Лекарството Arnica montana 9 CH действа върху мускулите, подкожната тъкан и капилярите.

  • Намалява болката
  • Ограничава отока и насиняването
  • Спира кървенето
  • Стимулира възстановяването на тъканите…

Предписва се на чести приеми- според състоянието на пациента, например по 5 гранули през 5-10-15 минути. При по-сериозни травми или травма на глава са наложителни консултация с лекар, специфични изследвания и проследяване на състоянието.

Arnica montana е основната съставка в Арнигел,  хомеопатичен гел за мазане,  традиционно използван при възрастни и деца над 1 година за допълващо локално лечение при леки травми, когато не е нарушена целостта на кожата.

Локалното използване на Арнигел и лечението с гранулите Arnica montana 9 CH взаимно се допълват и потенцират лечебния си ефект.

д-р Зорка Угринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *