Публикувана на

Пердето се лекува

Пердето се лекува

С увеличаването на средната продълъжителност на живота пердето става все по-значимо заболяване. То е два вида – външно (птеригиум) и вътрешно (катаракта), и се среща при почти половината от хората над 60- годишна възраст.

Катарактата представлява патологично намаляване и загуба прозрачността на лещата, която е част от оптичния апарат на окото. При децата лещата е твърде мека и еластична, с това се обяснява и доброто им зрение. С възрастта обаче еластичността и прозрачността й намаляват, тя става по-плътна. Развива се т.нар. старческа катаракта.

Болните имат замъглено зрение, виждат малки тъмни петънца, в началото може да виждат по-добре на тъмно, отколкото на светло. По-късно с развитието на заболяването предметите се виждат като силуети и постепенно остават само светли петна. Няма болки и зачервяване. Може да се развие прогресиращо късогледство. След контузии или перфорации на очната ябълка може да се получи и травматична катаракта. Тук се отнасят и помътняванията на лещата, причинени от различни инфрачервени, рентгенови и други йонизиращи лъчения. Има случаи на катаракта от въздействие на електрически ток с високо напрежение или при удар от мълния.

Помътняване на лещата може да се развие и при общи интоксикации на организма с канцерогенни вещества (нафталин, живак, тринитротолуол и др ). Това е т.нар. токсична катаракта.

При редица общи заболявания на организма – ендокринни разстройства, анемии, кожни заболявания и други, се развива патологичната катаракта. Най-честа и значима е диабетната, която при млади хора обикновено е двустранна и бързо прогресираща.

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТ. ЗА ОЧИ + БОРОВИНКА КАПС х 30Диагнозата на катарактата се поставя лесно, необходимо е разширяване на зеницата и задължително изследване на вътреочното налягане. В началните стадии лечението може да е консервативно с препарати под формата на капки. Препоръчва се приемане на витамини и общоукрепващи средства.

Основният метод за лечение е хирургичният, който в последните години се разви много.

Съществуват различни методи за корекция на оперираното око (заместване на премахнатата леща):

  1. Корекция с очила е най-старото класическо средство, но има редица недостатъци. Пациентите са затруднени в ориентацията, образите са силно увеличени, зрителното поле е ограничено, необходими са очила за близо и очила за далеч, трудна е адаптацията при едностранна операция.
  2. Корекция с контактни лещи – меки и твърди. Те дават малко увеличение на образа, възможност за едностранна корекция, липсва ограничение на зрителното поле. Оптичният проблем с тях се решава в не повече от 50 процента от случаите. Друго неудобство е постоянната грижа за поддържането им.
  3. Корекция с вътреочни лещи – най-близка до физиологичната, използва се в 80-90 процента от операциите.
    При по-старите методи лещата се изважда изцяло, по-съвременните методи запазват задната капсула, водят по-рядко до следоперативни усложнения и дават възможност за имплантиране на съвременни вътреочни лещи. Те възстановяват нормалната анатомия и физиология на окото, пациентите лесно могат да продължат своите обичайни занимания. Вътреочните лещи се по-насят добре и не създават дискомфорт. Навременната диагноза и адекватно лечение възстановяват напълно увреденото око, затова е необходимо да потърсите консултация със специалист.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *