Публикувана на

Очното здраве и съвременния начин на живот

Очното здраве и съвременния начин на живот

Животът в XXI век е предизвикателство пред издръжливостта и здравето на всеки човек. За да се чувстваме в кондиция, се изисква нервно-психическа устойчивост, физическа сила и здрав опорно-двигателен апарат, но бидейки век на новите технологии, компютрите, високите скорости и огромните масиви информация, очите се превръщат в орган, без чието добро функциониране, сме обречени.

Проблемът очно здраве е изключително актуален и естествено фокусира интереса на съвременната наука. Данни на епидемиологични проучвания, проведени в Европа, показват, че на 100 000 души 760 имат офталмологични проблеми. Двете основни заболявания на очите са Катаракта и Макулната дегенерация свързана с възрастта  /МДСВ/, причинени от  диабета, нерационалното хранене и затлъстяването, както и  от естествените процеси на стареене.

Катарактата се характеризира със замъгляване на очните лещи, които се намират зад оцветената част на окото – ириса, и фокусират светлинните лъчи върху макулата. Катарактата /Перде/ представлява струпване на протеини в групи, причиняващи непрозрачност на очната леща. В повечето случаи проблемът се развива бавно с постепенно увреждане на зрението.

Възрастово зависимата макулна дегенерация е хронично прогресивно заболяване, което се проявява след увреждане на макулата (централната част на ретината), която осигурява острота на зрението и видимост директно пред нас, необходими при писане, четене, шофиране на тъмно, и в способността да различаваме цветовете. Лечението й е труден процес, тъй като науката все още не е изяснила защо и как се инициира коварната болест, която е водеща причина за слепота при пациенти над 55 год. възраст, но е ясно, че, основни рискови фактори за появата й, са стареенето и фамилната обремененост.  Главното оръжие  срещу необратимия дегенеративен процес е профилактиката, която в голяма степен се дължи на храненето и допълнителния прием на витамини и добавки.

Науката вече доказа, че повечето очни болести се инициират от действието на активните и свободни радикали, предизвикващи оксидативен стрес, водещ до промяна на разтворимостта на протеините в лещата, което рефлектира върху нейната прозрачност. Установено е, че, при започване на дегенеративните процеси в лещата, се увеличава нивото на продуктите от оксидативното разграждане, а намаляват нивата на витамин А, витамин С, витамин Е и рибофлавин. Ето защо е необходимо да се осигури достатъчен хранителен прием на именно тези витамини, за да се подпомогне нормалната зрителна функция.

Профилактиката, за да бъде успешна, трябва да започне много преди появата на първите симптоми или поне да съвпадне с този период. При лица с фамилна обремененост приемът на мултивитамини е препоръчителен, както и при пациенти с диабет, тъй като има научни предположения, че антиоксидантите повишават инсулинната сензитивност и по този начин намаляват усложненията, свързани с очното здраве.

Развитието на съвременната наука показа много нови и интересни данни за влиянието не само на витамините, но и на редица биологично активни съединения в храната и хранителните суплементи за очното здраве, сред които каротеноидите заемат централно място.

Каротеноидите са естествени пигменти в растителния свят, осигуряващи багрите в природата. От изолираните повече от 600 каротеноида само около 20 вида се откриват във физиологичните течности и тъкани на човешкия организъм.

От особено значение за класификацията на каротеноидите е тяхната способност да се превръщат в организма във витамин А, което позволява с успех чрез диета да са използват в битката срещу витамин А-дефицита, непосредствено свързан с причините за  слепотата. Интересен е фактът, че само два каротеноида – Лутеин и Зеаксантин, които не се превръщат във витамин А, се откриват в организма единствено в окото. Тази констатация фокусира вниманието на науката към тях, особено на офталмолозите.

Лутеинът и Зеаксантинът принадлежат към групата на ксантофилите или наричана още група на оксикаротеноидите. Въпреки че двете съединения имат идентичен химичен състав и структура, се характеризират със специфика и в състава, и в активността си. Те са природни пигменти с жълтеникав цвят, откриващи се в растенията, водораслите и фотосинтезиращите бактерии, където изпълняват защитна роля срещу токсичния ефект на ултравиолетовата радиация. Идентична е и ролята им при човека, предпазвайки го от фототоксични увреждания. Лутеинът и Заексантинът се откриват само в макулата на ретината и в очните лещи. Зеаксантинът е доминиращият пигмент в центъра на макулата. Количеството му постепенно намалява с увеличаване на възрастта, за сметка на увеличеното съдържание на Лутеина.
Сред основните характеристики на биологичната активност на Лутеина и Зеаксантина на първо място трябва да отбележим способността за филтриране на синята светлина, която постепенно с течение на времето уврежда ретината. Лутеинът и Заксантинът притежават мощна антиоксидантна активност, предпазвайки мастните киселини във фоторецепторите от пероксидация. Те оказват и антиоксидантна защита на съдовете, кръвоснабдяващи макулата.
Редица клинични проучвания показват обратна зависимост между хранителния прием на Лутеин и Зеаксантин и риска от развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация – установено е, че по-високото ниво на лутеин и зеаксантин в кръвта е маркер за понижен риск от МДСВ. В Третото Национално проучване върху храненето и здравето, проведено в Америка (NHANES III) 1995 г., се установява, че приемът на 6 mg Лутеин и Зеаксантин дневно значително понижава риска за развитие на МДСВ.
Проведени са и много проучвания върху връзката между приема на Лутеин и Зеаксантин и развитието на катаракта. Петгодишното изследване на очното здраве “Beaver Dam” показва, че лицата, приемащи с храната и хранителните добавки по-високи количества на Лутеин и Зеаксантин, имат значително по-нисък риск за развитие на катаракта. В подкрепа е и изследването, проведено в Англия върху 372 мъже и жени на възраст 66-75 години. Изследователите доказват, че в групата с най-висок прием на тези активни субстанции, рискът за развитие на катаракта е минимален.

Допелхерц® актив в отговор на нуждата от навременна профилактика на очното здраве предлага две комбинации на българския фармацевтичен пазар. Комбинацията Витамини за очи +Боровинка съдържа Лутеин, Зеаксантин, витамини А, С, Е и Цинк, както и 300 мг концентрат от Черна боровинка. Поради високото си съдържание на антоцианин, черната боровинка подобрява нощната зрителна острота и осигурява по-бърза акомодация към тъмнината, както и повишава устойчивостта на ретината и кръвоносните съдове.

С още по-богат състав се отличават Витамини за очи + Омега-3, комбиниращи Лутеин, Зеаксантин, Цинк, Мед, Селен, витамини А, С, Е, В2  с висока доза Омега-3 мастни киселини.

Уникални по състав, с отлична бионаличност и мощно антиоксидантно действие, Витамините за очи+Боровинка и Витамините за Очи+Омега-3 на Допелхерц® актив са подходящи за употреба при:

  • продължителна работа на компютър или изкуствено осветление
  • употреба на контактни лещи
  • умора на очите
  • синдром на Сухото око
  • студенти и учащи
  • увреждащото пряко въздействие на UV-лъчите
  • висок риск от възрастови изменения на очите
  • при стрес, натоварване и небалансирано хранене
  • пушачи и хора, работещи в замърсена или суха/запрашена среда

 

Допелхерц® актив – съвременна грижа за добро зрение и здрави очи през деня и нощта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *