Публикувана на

Кога организмът ни се нуждае от пробиотик?

Кога организмът ни се нуждае от пробиотик

Кога организмът ни се нуждае от пробиотик?

Бактериите са най-древните и най-разпространените микроорганизми. Разбира се, огромен брой от тях живеят в нашето тяло, като най-голямо разнообразие се среща в стомашно-чревния ни тракт и формира т. нар. чревна микрофлора. Регистрирани са над 1000 вида бактерии,  като някои от тях са полезни, а други в определени ситуации биха могли да причинят дискомфорт или дори заболяване. Най-голямо значение за здравословното състояние на организма имат пробиотичните бактерии от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium.

Кога организмът ни се нуждае от пробиотикКлючова роля на тези бактерии е да поддържат баланса и доброто състояние на чревната флора. Те обитават огромната повърхност на стомашно-чревния тракт, което благоприятства за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Друга важна функция на пробиотичните бактерии е да предпазват организма ни от болестотворни микроорганизми и да участват в производството на някои витамини като витамин К и В12. Заедно с витамин В6 допринасят за нормалната функция на имунната система, а в комбинация с витамин В2 се грижат за доброто състояние и функция на лигавиците, включително чревната лигавица.

За да функционират добре пробиотичните бактерии, също трябва да се хранят. Важни субстрати за техния растеж и развитие са пребиотиците.

Балансираното и разнообразно хранене е гаранция за добро стомашно-чревно здраве. Естествен източник на пробиотични бактерии са киселите и ферментирали храни като киселото мляко, а роля на пребиотични субстрати играят влакнините – инулин, цикория и други.

Кога организмът ни се нуждае от допълнителен прием на пробиотични бактерии:

Кога организмът ни се нуждае от пробиотикПри запек или диария, които се дължат на дисбаланс на чревната флора

Небалансирана диета, стрес.

Умора или отпадналост по време и след боледуване

Намаляване на съпротивителните сили на организма

По време на антибиотичнo лечение и след това, защото антибиотиците унищожават, както вредните, така и полезните бактерии. Оцеляват само тези, които са устойчиви на определения антибиотик. От друга страна, тази промяна в микробиома може да доведе до неприятни симптоми като запек или диария.

Кога организмът ни се нуждае от пробиотик?При всички тези случаи допълнителният прием на хранителна добавка, която съдържа пробиотични бактерии, би могъл да окаже благоприятен ефект. На пазара се предлага голямо разнообразие от пробиотици. Какво трябва да съблюдаваме при избора на пробиотик?

 

  • вида на пробиотичните култури – препоръчително е комбинирането на лактобацили и бифидобактерии
  • съдържание на пребиотичен субстрат, важен за устойчивата колонизация на полезните бактерии
  • в състава да бъдат включени В-витамини

От изключително значение е пробиотикът да бъде разработен в стомашно-устойчива капсула, която осигурява „защитен транспорт“ до червата и по този начин предпазва чувствителните на солна киселина бактерии. Удобство е и еднократният прием.

Освен всички тези положителни ефекти, пробиотиците оказват и благоприятно въздействие върху нормалната функция на имунната система,  което е особено важно през зимния период.

Lacto-ProСамо в една капсула Допелхерц® актив Лакто-Про Пробиотик могат да се открият гарантирано до последният ден на годност на продукта, тъй като са подложени на процеса лиофилизация, 4 милиарда млечнокисели и бифидобактерии от 5 щама от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium. В състава са включени също:

  • Инулин – важен субстрат за развитието на пробиотичните бактерии, за по-добро храносмилане
  • Витамин В2– за поддържане на нормално състояние на епитела вкл. и на лигавицата на червата
  • Витамин В6– за нормална функция на имунната система

Подходящ за употреба преди и след антибиотична терапия, с удобен прием: 1 стомашно-устойчива капсула дневно по време на хранене, Допелхерц® актив Лакто-Про Пробиотик спомага ефективно за регулиране и поддържане баланса на чревната флора и доброто състояние на стомашно-чревния тракт.

Допелхерц® – отговорна грижа за здравето от 1897 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *