Публикувана на

Как да поддържате сърцето си здраво?

Как да поддържате сърцето си здраво?

Как да поддържате сърцето си здраво?

Много пъти сте чували как да поддържате сърцето си здраво: спортувайте, яжте правилно, не пушете. За всички е важно да се грижат за сърцето си, но още по-важно е, ако имате неправилен сърдечен ритъм, т.е. аритмия.

Неправилен сърдечен ритъм или аритмия се появява, когато сърцето ви бие твърде бързо, твърде бавно или неправилно. Част от аритмиите могат да се окажат безобидни, ако са единични. Но хроничната аритмия изискват лечение или може да е признак на по-сериозни здравословни проблеми.

 

Как да поддържате сърцето си здраво?1Следете приема на кофеин

Ако обичате кафе или енергийни напитки, обърнете внимание на това колко от тях поемате. Различните неща предизвикват аритмията при различни хора,  въпреки това, има определени напитки, с които трябва да внимавате. За някои хора кафето не е проблем. За други, само една чаша може да предизвика аритмията да се активира.
Що се отнася до енергийните напитки, избягвайте ги. Енергийните напитки имат в пъти повече кофеин от кафето. Доказано е също, че енергийните напитки повишават кръвното налягане и причиняват аритмии.

Не прекалявайте с алкохола

Как да поддържате сърцето си здраво?2Ограничете алкохолните си напитки до една до две на вечер, 1-2 пъти в седмицата. Пийте още по-малко, ако аритмията ви е причинена от отслабено сърце или предишен инфаркт.  Особено важно е да следите приема на алкохол, ако имате определен вид аритмия, наречена предсърдно мъждене.

 

Останете активни

Активността е винаги добра за сърцето ви и проблемите със сърдечния ритъм не бива да ви спират. Все пак трябва да бъдете изключително внимателни. Когато спортувате, тялото ви се зарежда с адреналин. Някои аритмии се влошават от повишения адреналин. Хора със сърдечни проблем е добре да избират кардио упражнения вместо такива с вдигане на тежести. Добре е да опитате и йога – подобреното дишане влияе благотворно на сърцето.

Отслабнете

Как да поддържате сърцето си здраво?2Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да отслабнете. Наднорменото тегло или затлъстяването ви излага на по-висок риск от развитие на аритмия или други сърдечни проблеми.
Запомнете! Не използвайте хапчета, чайове или подобни продукти, обещаващи бърза загуба на тегло. Те могат да причинят аритмии или много други проблеми, които могат да бъдат фатални.

 

Как да поддържате сърцето си здраво?

Подобрете качеството на съня си

Правилното количество сън помага за предотвратяване на аритмиите, като понижава нивото на стрес или улеснява отслабването. Освен това ви предпазва от чувство на умора, което може да предизвика аритмия.

 

Как да поддържате сърцето си здраво?

 

НЕ игнорирайте аритмията си – дори и да е единична

Вашият лекар може да ви каже, че аритмията ви е безвредна и няма нужда да се лекува. Но това не означава да не следите за евентуална повторна такава. Съветваме ви да измервате кръвното си налягане с апарат, който е точен по време на аритмия и може да засече наличието й.

Такъв е Microlife A3L Comfort, който е клинично тестван и валидиран за точност. С него ще сте сигурни във всяко измерване дори при наличие на аритмия. PAD технологията ще засече аритмията, а иконата за аритмия ще се появи на XL дисплея ще ви уведоми, за да посетите лекар. Също така апаратът има технология МАМ, с която с 1 натискане на бутон измервате кръвното си три последователни пъти за още повече прецизност. Апаратът съхранява 99 измервания с дата и час за двама ползватели. А сега освен на изгодна цена е и с 11 години гаранция.

И за финал не забравяйте да обръщате внимание на това, което провокира вашата аритмия и да измервате редовно кръвното си налягане с надежден апарат!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *