Публикувана на

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здраве

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здраве

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здраве

 

 Вагизан е немска марка, посветена на женското интимно здраве и комфорт. Продуктите, произведени от  Д-р Волф са резултат от дългогодишна научно-изследователска работа, а непрекъснатият стремеж

към иновативност и ефективност носят огромен международен успех на семейната компания, разположена в Билефелд и основана в далечната 1906 година. В България присъстват три от продуктите от линията Вагизан, а именно: Вагизан® Млечна киселина, Вагизан® Интимен лосион и Вагизан® Овлажняващ крем срещу вагинална сухота, който се предлага за първи път на българския пазар.

                           Симптоми като усещане за сухота, парене и сърбеж засягат много жени, но никой не говори открито за това. Оказва се, че всяка втора жена над 45 години е засегната* от този проблем. Не само менопаузата, обаче, става причина за вагинална сухота, този дискомфорт може да се появи вследствие на стрес, прием на противозачатъчни, кърмене, операция на матка и яйчници, химиотерапия, прием на определени лекарства. Как да разберете, че страдате от вагинална сухота? Ето един кратък тест:

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здравеЗа щастие, проблемът вагинална сухата има решение и то е Вагизан® Овлажняващ крем. Именно защото е под формата на крем, а не на гел, той снабдява епитела на вагината и външната генитална област не само с влага, но и с омекотяващи липиди. Редовната употреба на Вагизан® Овлажняващ крем спомага за предотвратяване на раздразнението във вагината и външната генитална област и решава проблема вагинална сухота в дългосрочен план.

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здравеВагизан® Овлажняващ крем има следните предимства:

 • Не съдържа хормони! Това го прави подходящ за дългосрочна употреба, както и е доказано безопасен за бременни (употребява се задължително без апликатор), кърмачки, дами след химиотерапия, лъчетерапия, приемащи лекарства за лечение на рак на гърдата или дами с хормонални колебания и проблеми, както и в периода на менопауза.
 • Формата е кремообразна, не е гел. Това означава, че не предизвиква изсушаване
 • Има двоен ефект: осигурява влага и омекотяващи липиди
 • Подходящ е за улесняване на половия акт
 • pH (4,5) е адаптирано към физиологичната киселинност на вагината чрез добавяне на млечна киселина

Прилага се вагинално („вътрешно“) и върху гениталната зона („външно“)

Интимната област има различни зони, които заедно образуват една функционална единица и имат балансирана, естествена система за защита и самопочистване. Разбира се, всичко във вагината и във външната част (вулвата) обикновено е насочено към добрата защита срещу чужди микроорганизми (бактерии и гъбички). Ако тази защитна система е провокирана, може да се развие инфекция и дразнене (като усещане за парене и зачервяване), както във вътрешната, така и във външната област. Жените, които са склонни към вагинални инфекции и/или имат чувствителна кожа в областта на вулвата, е важно да внимават за проблеми в цялата област, както отвътре, така и отвън, защото външните проблеми могат да повлияят на влагалището и обратно.

Има няколко фактора, които могат да доведат до раздразнение на кожата:

 • Използването на алкални сапуни нарушава киселинния защитен слой на кожата
 • Употребата на дамски превръзки без дишащо покритие може да повиши рН по кожата на вулвата, което на свой ред нарушава защитния киселинен слой. Топлата и влажна среда благоприятства появата и растежа на гъбички и бактерии.
 • Душ-геловете със силно обезмасляващи почистващи средства могат да премахнат липидите от кожата.
 • Консерванти и парфюми, като например съдържащите се във влажна тоалетна хартия могат да предизвикат дразнене на кожата и алергии, провокирани от факта, че тези продукти не се изплакват, а остават върху кожата след употреба.
 • Обезкосмяване в интимната област: депилиращите кремове често съдържат агресивни съставки, които могат да причинят кожно зачервяване, сърбеж и изгаряне. Принципно няма проблем с бръснене или друг тип отстраняване на космите в района на бикините, но бръсненето може да причини микро наранявания по кожата, осигуряващи входни врати за микроорганизми, които стимулират кожните инфекции в тази област.
 • Хлорът, който се използва за дезинфекциране на плувни басейни, може да причини кожно дразнене и кожни алергии при чувствителните към хлора дами.
 • Триенето също води до дразнене на кожата. То може да се причини от груба тоалетна хартия с високо съдържание на дървесни фибри или от прекалено тесни панталони, бельо тип “прашка” или носене на панталони без бельо.
 • Кожно дразнене във вулвовагиналната област се среща и след сексуален контакт. Ако сте чувствителна, трябва да ползвате крем за кожата в тази зона предварително, а евентуално и след това. Ако вулвата и вагината са прекалено сухи, може да помогне гел или крем (напр. Вагизан® Овлажняващ крем).
 • Следи от урина и изпражнения също могат да раздразнят кожата. Необходимо е да обсъдите с Вашия лекар всякакви проблеми на пикочните пътища или червата, които може да имате.
 • Тясно и прилепнало облекло или бельо, изработени от синтетични влакна, дамски превръзки с изкуствено покритие и найлонови чорапогащи могат да доведат до акумулиране на топлина и влага в интимната област, което благоприятства кожните раздразнения и инфекции.
 • Топлата вода в неколкократно използвана, недостатъчно дезинфекцирана спа вана, както и парната баня, са идеален биотоп за всички видове микроорганизми. Кожата, която престоява в тази влажна среда за дълъг период от време, има тенденция да набъбва и защитният киселинен слой бива нарушен, което увеличава вероятността от кожно дразнене и/или вагинална инфекция.

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здравеВагизан® Интимен лосион е деликатно и висококачествено измиващо средство за ежедневна употреба, подходящо за дами от всички възрастови групи, по време на бременност и дори при вагинална инфекция. Леките измиващи съставки внимателно почистват външната интимна област, докато млечната киселина осигурява подходящо за кожата pH от около 5. Така предпазва естествения защитен киселинен слой на кожата. В допълнение преработената натурална суроватка и млечна киселина подпомагат собствената флора на кожата за поддържането на силна защита. Добавеният екстракт от лайка омекотява кожата и Ви кара да се чувствате комфортно

От голямо значение за женското интимно здраве е превенцията. Здравата вагинална флора с голям брой млечнокисели бактерии е важна за естествената защита от инфекция. Ако естественото равновесие във влагалището е нарушено по някакъв начин и защитната система вече не функционира правилно, може да възникне вагинална инфекция (например бактериална вагиноза, гъбична инфекция и др.). В периода на бременността здравата вагинална среда е особено важна, тъй като нарушаването на вагиналната флора (дисбиоза), което се разпознава по наличието на рН над 4,5, може да повиши риска от преждевременно раждане. За да се възстанови и поддържа здравата вагинална среда може да се наложи да използвате млечна киселина.

Употребата на млечна киселина се препоръчва:

 • След курс на лечение с антибиотици (напр. след тонзилит)
 • След лечение на вагинална инфекция
 • Като превантивна мярка, ако има тенденция за

честа поява на вагинални инфекции

 • След менструация (кръвта е алкална)
 • След полов акт (спермата е алкална)

Vagisan млечна киселина се прилага за поддържане и възстановяване на естественото рН във вагината. Регулирането киселинността на вагиналната среда с млечна киселина благоприятства растежа на типичните вагинални бактерии (млечнокисели бактерии/лактобацили), като едновременно оказва неблагоприятен ефект върху растежа на болестотворни причинители. Затова Vagisan млечна киселина може да се използва превантивно, при склонност към вагинални инфекции, и в допълнение към медикаментозно лечение на такива.

Вагизан: традиция и иновация за женското интимно здравеВагизан® Млечна киселина – вагинални свещички (песари) се използва еднократно всяка вечер за 5–7 дни последователно или 2–3 пъти седмично според необходимостта.

Всички продукти от линията Вагизан можете да намерите в аптеката. Попитайте Вашия фармацевт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *